Endoantiparazitici

Već smo rekli da su endoparazitici lekovi koji oštećuju ili uništavaju parazite u organizmu životinja. U organizmima domaćih životinja najveći broj vrsta parazita pripada crvima – helmintima pa se ova sredstva nazivaju antihelmintici. Prema vrsti crva na koja deluju, antihelmintici se dele na : antinematodna sredstva – deluju na valjkaste crve, antitrematodna sredstva deluju na pljosnate crve – metilje i anticestodna sredstva – deluju na pantljičare. Osim crva kod domaćih životinja javljaju se i jednoćelijske životinje – protozoe. Protozoe su paraziti koji su često uzročnici vrlo teških oboljenja životinja sa smrtnim ishodom. Lekovi protiv protozoa su antiprotozoalni lekovi. U intenzivnoj stočarskoj proizvodnji javlja se jedna posebna grupa protozoa koje se nazivaju kokcidije i koje izazivaju velike ekonomske štete posebno u živinarstvu, kunićarstvu i govedarstvu. Lekovi protiv kokcidija se nazivaju kokcidiostatici.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Antinematodna sredstva:

            Kod životinja parazitira veliki broj valjkastih crva. Oni se nalaze kao odrasli paraziti ili kao larvice u digestivnom traktu ( jednjak, creva, jetra, želudci i predželudci), organima za disanje (traheja, plića) a mogu se naći i u krvnim sudovima i srcu. U ovu grupu sredstava spada veliki  broj hemijskih jedinjenja:

BENZIMIDAZOLI: To su lekovi koji imaju najširu primenu u borbi protiv endoparazita. Oni deluju na odrasle parazite u digestivnom traktu i plućima, kao i na jaja i larvice. Imaju širok antiparazitni spektar pa deluju i na trematode i cestode.Možemo ih primenjivati kod više vrsta domaćih životinja i ptica. Lekovi se primenjuju isključivo peroralno u hrani i vodi u obliku praška ili u vidu tableta. Najpoznatiji lekovi iz ove grupe su albendazol,mebendazol (helmivet) i fenbendazol. Albendazol se ne sme davati gravidnim životinjama jer je embriotoksičan, a ostali lekovi su prilično bezbedni za upotrebu.

PIPERAZINI: su lekovi koji se najviše koriste u lečenju ascaridoze i oksiuroze kod svinja, konja i drugih domaćih šivotinja. Piperazin se koristi u obliku praškova a to su soli fosfata i citrata i daju se isključivo peroralno u hrani i vodi za piće.

LEVAMIZOL ( helmizol ): deluje na odrasle i larvene oblike crevnih i plućnih nematoda. Ima širok antiparazitni spektar i koristi se u lečenju preživara,svinja, pasa i ptica. Aplikuje se peroralno i s.c. a dat i.m. i u većoj dozi izaziva kašljanje, drhtaje mišića, pojačano lučenje pljuvačke i nervne simptome. Tetramizol.

AVERMEKTINI: To su antibiotici dobijeni iz gljivice. Koriste se u vrlo malim dozama jer su jako toksični. Terapijska širina leka je jako mala pa se strogo mora pridržavati uputstva o doziranju. Najpoznatiji je ivermektin. On deluje na veliki broj nematoda u larvenom i odraslom stadijumu ali ne deluje na metilje i pantljičare. Koristi se i za lečenje ektoparazitoza prvenstveno šuge kod životinja. Konjima i ovcama se isključivo daje peroralno , a govedima i svinjama s.c 0.33mg/kg. Psima u dozi 0.006mg/kg. s.c. Koristi se u obliku praška i injekcije.

Antitrematodna sredstva:

Antitrematodna sredstva su sredstva koja deluju na velike i male metilje koji žive u jetri ovaca,goveda i konja. Bolest nastaje na močvarnim terenima i može dovesti do smrti životinja.

SALICINALINIDI: Oni deluju na mlade stadijume metilja ( 6-10 nedelja stare) kao i na odrasle metilje. Osim na metilje deluju još i na neke nematode i cestode i ektoparazite ( šugarce,vaši i krpelje). Lekovi se primenjuju peroralno i s.c.Najpoznatiji predstavnici su Klosantel ( fascoverm ), Oksiklozanid ( metiljin ) i Rafoksanid ( ranid ).

SULFONAMIDI: Imaju osim dejstva na bakterije i dejstvo na metilje. Klorsulon

Anticestodna sredstva:

            Anticestodna sredstva su lekovi koji deluju protiv pantljičara koje se nalaze kao odrasli oblici u crevima domaćih životinja i ljudi. Ova sredstva ne deluju na ciste koje se javljaju kod prelaznih domaćina.U crevima domaćih životinja parazitira veliki broj vrsta pantljičara a najpoznatije su pantljičare pasa i mačaka: Ehinokokus granulosus, Tenia teniafirmis, pisiformis, hidatigena, multiceps, kod preživara Moniezija, i kod svinja tenia solium.

Arekolin je najpoznatiji lek. Delije na veliki broj vrsta pantljičara a najviše se koristi za lečenje ehinokokoze kod pasa. Deluje paralitički na parazite i dovodi do njihovog otpuštanja od sluzokože creva i pojačava peristaltičke pokrete i sekreciju u crevima pa se parazit bolje izbacuje iz creva.

Prazikvantel ( pratel)deluje na sve vrste pantljičara kod pasa i mačaka. Aplikuje se peroralno s.c i i.m. Prouzrokuje bol i toksičan je za štence mlađe od 4meseca i mačiće mlađe od 6 meseci.

Niklozamid spada u grupu salicilanilida i deluje na nematode i trematode. Koristi se kod ovaca i goveda.

Albendazol se koristi kod ovaca i goveda ali se ne sme davati gravidnim životinjama. Koristi se per os i s.c.

Antiprotozoalni lekovi:

            To su lekovi koji deluju na protozoe – jednoćelijske parazite. Protozoe prenose krpelji, komarci, muve itd. Najpoznatije bolesti su kokcidioza, babezioza, histomonijaza i tripanozomiaza.

LEKOVI PROTIV KOKCIDIJA: Kokcidije su protozoe koje parazitiraju u epitelnim ćelijama creva, jetre i bubrega domaćih životinja i ptica. Njihovim umnožavanjem u crevima epitelne ćelije pucaju i dolazi do pojave krvi u izmetu pa se bolest naziva krvavi proliv. Pošto se bolest javlja kod jednodnevnih pilića i mladih tek rodjenih životinja jedini način da sprečimo bolest je davanje leka u hrani i vodi. Ovakvo davanje leka a da bolest nije nastala naziva se profilaktička terapija. Tada dajemo lek u manjoj dozi koja se naziva profilaktička doza leka. Kada se bolest pojavi povećavamo dozu leka i tada je to terapijska doza leka. Ovi lekovi se nazivaju kokcidiostatici i u živinarstvu se koriste za sve vreme trajanja tova. Terapija traje nekoliko dana. Najpoznatiji lekovi iz ove grupe su: Amprolijum, Robenidin i hemioterapeutici iz grupe Sulfapreparata. Bolje ih je davati u vodi za piće jer životinje imaju ispoljenu žeđ dok u hrani nemaju terapijsko dejstvo jer bolesne životinje nemaju apetit.

LEKOVI PROTIV BABEZIJA: Najpoznatiji lekovi su Akaprin i Berenil. Oni deluju na babezije koje parazitiraju u eritrocitima domaćih životinja. Umnožavanjem ovih protozoa pucaju eritrociti i nastaje anemija, žutica i hemoglobinurija pa je mokraća crvene boje. Lekovi se koriste i.m. i jako su toksični a na mestu aplikacije izazivaju, otok, bol i crvenilo.

LEKOVI PROTIV HISTOMONASA: Histomonasi su pokretne protozoe koje parazitiraju u jetri ćuraka i izazivaju bolest crne glave kod ćuraka. Jako je rasprostranjen u intenzivnom uzgoju ćuraka. Najčešće se koristi lek Aminonitrotiazol koji se daje u hrani. Lek Dimetridazol deluje još i na trihomonase i na bakterije streptokoke i klostridije. Daje se u hrani i vodi za piće.

Zaklučak

            Zbog velikih indirektnih šteta koje prouzrokuju helminti ova sredstva se intenzivno koriste u profilaksi i terapiji velikog broja oboljenja. Kod primene se strogo vodi računa o dozi i fiziološkom stanju životinje ( graviditet, laktacija, mlade, stare životinje) itd.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s